Bílovec: Otevírání Muzejních kufříků

Anonymní středa, září 30, 2015
V říjnu se v muzeu v Bílovci rozeběhne projekt Muzejní kufříky, který je součástí vzdělávacího programu Národního muzea s vypovídajícím názvem Dotkni se 20. století. Jde o akci zaměřenou na podporu výuky československých a českých dějin minulého století v základních a středních školách.
„V rámci Muzejních kufříků spolupracujeme jak s Národním muzeem, tak s bíloveckými základními školami a gymnáziem," říká ředitelka muzea Eva Ševčíková. „V rámci tohoto edukačního projektu se s námi žáci vydají do přelomových let naší historie a budou pracovat s replikami sbírkových předmětů vložených do pěti kufříků přibližujících dramatická léta 1918, 1938, 1948, 1968, 1989. Prostřednictvím sbírkových předmětů, autentických dokladů minulosti a jejich příběhů chceme žákům a studentům přiblížit významné okamžiky naší historie. Aby se do atmosféry těchto zlomových momentů vžili co nejlépe a dokázali si představit život v daném časovém období, budeme pracovat s interaktivním programem, dobovými kostýmy nebo třeba hrou Osudy a kariéry," dodává Eva Ševčíková s tím, že osobnější vztah k minulosti pomohou mladým lidem vytvořit vzdělávací a metodické materiály, které představují konkrétní lidské příběhy. Projekt Muzejní kufříky potrvá do června příštího roku, každému z pěti kufříků budou věnovány dva měsíce.

Rozhodně však nepůjde o jedinou aktivitu bíloveckého muzea. Od 16. října mohou návštěvníci zhlédnout výstavu grafických prací českého akademického grafika Františka Buranta (1924 až 2001), který se kromě grafiky proslavil především svou sklářskou tvorbou a okrajově také ilustracemi. „A plánujeme také koncert tria Chorodia Agiu Georgiu, které 27. října na půdu muzea přinese byzantské hymny a tradiční řecké písně. Mimoto zazní také pravoslavné hymny a jedinečný polyfonní zpěv severořecké oblasti Ipiros," zve Eva Ševčíková do muzea, v jehož sklepení se děti i dospělí mohou potkat se skřítky Picmochy zapojenými do projektu Pohádkové Poodří. „V rámci tohoto projektu mohou děti navštívit deset míst, kde se vyskytují podobní skřítci. Na každém místě mohou vyplnit pracovní list, který je zpracován ve dvou verzích, a to pro děti předškolního věku a pro žáky prvního stupně základní školy. Za vyplnění listu děti získají nálepku do cestovního pasu, takzvaného Vandrbuchu. A za pět nálepek budou odměněny zajímavými cenami," uzavírá ředitelka muzea.

Share this :

Previous
Next Post »