O Corny pohár již po čtyřiatřicáté

Anonymní středa, září 23, 2015
Corny středoškolský pohár je soutěž s dlouholetou tradicí a je určena pro studenty SOŠ, SOU a gymnázií. V následujících dnech se budou konat krajská kola, kde se rozhodne o finalistech. Celá soutěž vyvrcholí republikovým finále, které bude hostit 6. října Břeclav.
Špotáková již podesáté patronkou
I letos je již tradičně patronkou Corny středoškolského poháru světová rekordmanka, olympijská vítězka a mistryně světa Barbora Špotáková, která převzala štafetu od další atletické legendy Tomáše Dvořáka. „Soutěže pro mladé jsou velmi důležité. Ráda se setkávám s teenagery a vždy je ráda podpořím. Věřím, že mnozí sportovci, kteří prošli Corny pohárem, u atletiky i zůstanou. S některými jsem se i posléze setkala v reprezentaci. Na akci se mi také líbí, že si tam mnozí najdou nové kamarády a rozhodně se jim utuží třídní kolektiv“ říká Špotáková, která tuto soutěž podporuje již desátým rokem. „Věřili jsme, že Bára bude úspěšná ve své sportovní kariéře, navíc je charismatická osobnost, kterou mladí berou a byla tak skvělou volbou. Bára s patronstvím nadšeně souhlasila a zůstává Corny poháru věrná i nadále“, řekl Libor Varhaník, předseda Českého atletického svazu. Značka Corny je spojena s pohárem již šestnáctým rokem. „Jsem rád, že existují společnosti, které podporují mládežnický sport. Potřebujeme je stejně, jako atletické hvězdy, které investují čas a energii zpět do našeho sportu“, dodal Varhaník.
O poháru
Corny pohár je nejvýznamnější domácí atletickou soutěží pro střední školy. Každoročně se zúčastní okolo patnácti tisíc závodníků z celé republiky. V letošním roce se koná již 34. ročník, kterého se zúčastní studenti narození v letech 1996-2000. Dívky soutěží v disciplínách: 60, 200, 800, výška, dálka, koule 3 kg a štafeta 100-200-300-400. Pro chlapce jsou vypsány disciplíny: 100, 400, 1500, výška, dálka, koule 5 kg a též štafeta 100-200-300-400.
Ve dnech 23.-29. září proběhnou krajská kola, kde zasáhnou do bojů vítězná družstva kol okresních. 23. září se budou konat krajská kola v Táboře, Břeclavi, Karlových Varech, Praze, Staré Boleslavi, Bílině a v Jihlavě. Další den, tedy 24. se bude bojovat o finálovou účast ve Dvoře Králové nad Labem, Litomyšli, Domažlicích a Uherském Hradišti. O den později pak v Turnově. Krajská kola se uzavřou 29. září v Opavě a Olomouci. Do závodu smí nastoupit za každý tým maximálně 12 závodníků nebo závodnic. Do finále, které se bude konat 6. října v Břeclavi, postoupí vítězná družstva krajských kol a dvě z celé České republiky s nejvyšším součtem bodů. Zde se omezí maximální počet závodníků na 10.
Současní i budoucí reprezentanti

V loňském roce bojovaly v poháru i naše úspěšné reprezentantky. Ve výšce se představila letošní mistryně světa do 17 let Michaela Hrubá, která svedla souboj s další medailistkou ze světového šampionátu z Cali Ladou Pejchalovou nebo účastnicí letošního MEJ ve švédské Estilstuně Eliškou Buchlovskou. Loni se mohli radovat z celkového vítězství studenti Mendelova gymnázia v Opavě a studentky gymnázia Brno Hády. Již v minulosti na této soutěži závodili naši úspěšní reprezentanti v čele s Pavlem Maslákem, Jakubem Holušou, Jiřinou Ptáčníkovou, Janem Kudličkou nebo Ladislavem Prášilem. 

Share this :

Previous
Next Post »