Bílovec: rekonstrukce nemocnice

Anonymní čtvrtek, září 10, 2015
V Bílovci probíhá rekonstrukce nemocnice


Bílovec 9. září 2015  Nemocnice v Bílovci prochází v současnosti rozsáhlými rekonstrukcemi.  Mimo nového vnějšího kabátu a zateplení získá během dvouleté opravy plánované do konce roku 2016 zmodernizované oddělení následné péče s novými pohodlnými pokoji a lepším vybavením.  
„Nemocnici máme v Bílovci už od roku 1897, má tedy svou více než stoletou historii a ke městu neodmyslitelně patří," říká starosta města Pavel Mrva a dodává: „V současnosti je zde kromě lůžkového oddělení chirurgie a interny také oddělení následné péče s osmdesáti lůžky, které poskytuje specializované služby dlouhodobě nemocným i pacientům vyžadujícím doléčování po závažnějších operacích." Pro pacienty s onemocněním ledvin je v areálu nemocnice soukromou firmou  zajišťován také  dialyzační program, jenž spádově funguje pro celé okolí.
Celková rekonstrukce Bílovecké nemocnice je rozdělena do více etap, které se vzájemně prolínají. V loňském roce začalo zateplování nemocnice. Akce je financována díky dotaci Operačního programu Životní prostředí. Celková hodnota investice činí přibližně 18,5 milionu korun a nemocnice se podílí spoluúčastí ve výši 10 milionů korun. Zatím ještě nedošlo k zateplení všech budov nemocnice, protože tato akce úzce navazuje na další chystaný projekt, jímž je modernizace prostor pro zkvalitnění péče o dlouhodobě nemocné. Realizace tohoto projektu je podpořena z Programu švýcarsko-české spolupráce a předpokládaná hodnota činí 53 milionů korun, z toho 35 milionů korun je určeno na stavební úpravy, zbytek na nákup vybavení, mobiliáře a vzdělávání lékařů i zdravotnického personálu.  Díky této akci získá oddělení následné péče nové pohodlné dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením a moderní specializovanou péčí. „V současné době máme nasmlouvaných 80 lůžek následné péče, do budoucna bychom tento počet rádi rozšířili, protože díky rekonstrukci získáme volné prostory," říká ředitel nemocnice Kamil Mašík s tím, že v nadcházejících měsících dojde i k úpravě zeleně v areálu nemocnice a v příštích letech k rekonstrukci již nevyhovující kotelny. Kromě toho bude do areálu nemocnice začleněno nově vybavené oddělení rehabilitace, které v danou chvíli už nevyhovuje moderním podmínkám.
„Nemocniční provoz probíhá nepřetržitě i během stavebních prací a vyžaduje pochopení a toleranci jak zdravotnického personálu, tak pacientů, kteří vnímají naše zařízení díky menší velikosti jako nemocnici rodinného typu. Po celou dobu opravy fungují bez omezení také ambulance," upozorňuje Kamil Mašík.
 V Bílovci se o zdraví občanů nestará jen personál v nemocnici, ale je zde dostatečně zajištěna také ambulantní péče. Ta je centralizována zejména v poliklinice, kde jsou soustředěny odborné ambulance specializovaných lékařů. Své stálé místo má v Bílovci i stomatologická péče v objektu ve Smetanově ulici. Ordinaci zde má pět zubních lékařů, kapacita jejich ordinací je ovšem mnohdy značně přetížena. „Snažíme se objem stomatologických služeb rozšířit a sháníme nové odborníky. Navíc v budoucnu chceme v objektu zřídit komplexní centrum zubní hygieny včetně ambulance dentální hygieny,“ upřesňuje  informace o zdravotnické péči v Bílovci místostarostka Hana Burianová.  



Share this :

Previous
Next Post »