Ondřej, Michaela a Michal jsou vítězi Logické olympiády v Moravskoslezském kraji

Anonymní pondělí, listopadu 09, 2015
Dne 6. 11. 2015 se zasedací místnosti zastupitelstva Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě uskutečnilo krajské kolo již 8. ročníku Logické olympiády pořádané Mensou ČR. Ve třech kategoriích se utkalo 180 regionálně nejúspěšnějších řešitelů, kteří v nominačním kole obstáli v tvrdé konkurenci 7 303 soutěžících z celého našeho kraje.
V kategorii A nad celkem 1 778 soutěžícími z prvního stupně základních škol zvítězil Ondřej Stebel z Masarykovy základní a mateřské školy Český Těšín. První místo mezi 3 651 žáky druhého stupně základních škol soutěžícími v kategorii B si vybojovala Michaela Svatošová z Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci. A v neposlední řadě Michal Glos z Gymnázia Český Těšín na své cestě k vítězství v kategorii C překonal 1 874 soutěžících ze středních škol Moravskoslezského kraje. Ve svém zápolení budou vítězové pokračovat v celostátním kole konaném 30. 11. 2015 již tradičně v Míčovně Pražského hradu.
Krajské kolo je realizováno s finanční podporou Moravskoslezského kraje a města Ostrava. Generálními partnery Logické olympiády jsou Nadace THE KELLNER FAMILY FOUNDATION a OPEN GATE - gymnázium a základní škola. Obliba Logické olympiády stále vzrůstá, a to jak v počtu účastníků, tak v celkovém počtu škol, které své studenty k účasti v Logické olympiádě motivují: „Letos evidujeme přes 58 tisíc soutěžících z 2 909 různých škol. To znamená, že soutěže se účastní již téměř polovina všech základních a středních škol v České republice.“ hodnotí předseda Mensy ČR Petr Mazal. „Věříme, že je to jednak díky výjimečnému konceptu olympiády zaměřenému primárně na rozumové schopnosti bez ohledu na úroveň a kvalitu získaného vzdělání soutěžících, jednak díky snadné dostupnosti nominačního kola. To probíhá on-line, může se ho tedy zúčastnit každý žák, buď ve škole, nebo doma, tam kde má přístup k internetu.“ vysvětluje Mazal. „Soutěž má za cíl jak odhalovat skryté talenty a pěstovat v žácích samostatné a kreativní myšlení, tak upozorňovat veřejnost na to, že tento typ myšlení je prospěšný celé společnosti a měla by mu být věnována náležitá pozornost.“

Mensa je nevýdělečná organizace založená roku 1946 v Oxfordu. Její česká pobočka vznikla roku 1991 a v České republice dnes sdružuje přes 4 000 jedinců s IQ mezi horními dvěma procenty populace. Mensa ČR zřizuje v Praze gymnázium pro nadané děti, podporuje rozvoj nadaných dětí po celé republice, organizuje Logickou olympiádu, zřizuje Kluby nadaných dětí, provádí testování IQ veřejnosti, pořádá letní kempy, tábory a další aktivity.

Share this :

Previous
Next Post »