Bílovec: Modernizace domova pro seniory

Anonymní pondělí, června 01, 2015
V pondělí 1. června byla v Bílovci po mnoha letech přípravy zahájena modernizace domova pro seniory. Rekonstrukce v hodnotě zhruba 30 milionů korun je z 90 procent financována z Programu švýcarsko-české spolupráce, zbývající náklady hradí město.

„Prvopočátky projektu, který podstatně zvýší kvalitu služeb poskytovaných v tomto domově, jehož zřizovatelem je město Bílovec, se datují až do roku 2008. Jsme rádi, že se jej podařilo dotáhnout do vítězného konce a stavba může začít," říká místostarostka města Bílovce Sylva Kováčiková, která u zrodu projektu stála už v prvopočátku, a dodává, že podle daných podmínek musí být stavba ukončena do září příštího roku. „Poté se sem obyvatelé, kteří byli v průběhu dubna přestěhováni do městského domu s pečovatelskou službou, vrátí." 

Secesní vila podnikatele Mathiase Salchera, zakladatele bíloveckého Massagu, tak v následujících měsících projde rozsáhlými změnami, které výrazně přispějí ke zvýšení komfortu života obyvatel tohoto půvabného objektu. „Čekají nás nejen stavební práce, jež budou kromě jiného zahrnovat zateplení objektu, přístavbu společenského zařízení, jídelny a vytvoření bezbariérového prostoru, ale také celková modernizace veškerého zařízení domova. Kromě toho už nyní probíhá takzvaná měkká část projektu, která je soustředěna na vzdělávání zaměstnanců. Účelem je zvýšení kvality péče o seniory," pokračuje Sylva Kováčiková.


Rekonstrukce budovy domova pro seniory však není jedinou investiční akcí realizovanou v Bílovci. „Do půlky června nás čeká dokončení dvou venkovních hřišť pro volnočasové aktivity u základních škol Komenského a Wolkerovy. Jde o akci v hodnotě zhruba sedm milionů korun, kterou financujeme z dotace z regionálního operačního programu Moravskoslezského kraje a z rozpočtu města," hovoří o rozvoji města jeho starosta Pavel Mrva a připomíná, že 1. června byla slavnostně předána osmá etapa regenerace panelového sídliště, která se týká okolí bytových domů v Radotínské ulici. „Připravujeme se i na start mnoha dalších investičních akcí. Zmínit mohu například výstavbu společenského centra v Lubojatech, vybudování nového autobusového nádraží v Bílovci i přístavby tělocvičny k základní škole ve Staré Vsi jako multifunkčního centra pro největší místní část města Bílovce. Všechny projekty směřují k jednomu. Jde nám o to, aby se lidem ve všech místních částech Bílovce žilo dobře."

Share this :

First